KG Johansson

KG föddes utanför Arvidsjaur i början av 1950-talet och fick vara med om det märkliga att växa upp mitt i explosionen av teknologi och populärkultur. TV kom till Norrbotten 1961 och han såg direktrapportering om Kubakrisen, Kennedymordet, Vietnam, den första månlandningen och så vidare ... och från Radio Luxemburg och Radio Nord spred sig Beatles, Stones, Who, Dylan och alla de andra över till svensk radio och någon enstaka gång TV. Mitt i allt detta läste han också; hans mor hävdade att han en vinter när han låg sjuk hade krävt daglig läsning av Pippi Långstrump; till slut sa den utmattade modern Du kan den ju utantill, läs själv och visade hur det gick till. På skolbiblioteket fanns Robert Heinleins Egen rymddräkt finnes och en gång i månaden stannade bokbussen hos grannen, hundra meter bort. Där fann han "Den tappre soldaten Svejk" och Per Wahlöö och sedan öppnade sig världen mot hundratals andra.

Det var förstås inte riktigt som han minns det, men i backspegeln känns det som om ingen under den tiden lyssnade på rockmusik ("popmusik") utan att själv försöka spela. Det byggdes elgitarrer i slöjden och alltid var det någon som hade en gammal ackordtabell liggande någonstans. KGs första band lär ha varit en säregen upplevelse (en favorithistoria är den om den Philips-förstärkare vars högtalare de byggde själva av slaktade radioapparater och genom vilken de körde tre gitarrer, en elbas och två sångmikrofoner - själva visste de ju hur låtarna gick men deras kamrater berättade att det inte gick att ens höra när de bytte ackord, allting var bara en gröt). Det måste ha låtit obeskrivligt men driften fanns där.

Och lika självklart som musiken födde spelande ledde läsandet till skrivlust. Så småningom förde musiken honom till en folkhögskola, med noter, nylonsträngar och allt annat i den vägen, vilket så småningom blev till ett yrkesliv under vilket skrivandet låg nere. Men hösten 1978, ringde John-Henri Holmberg och undrade om han och hans tjej ville översätta en bok. Det ville de och så småningom blev det ett sjuttiotal översättningar - en siffra som stiger. Det ena gav det andra, det blev musikböcker, operalibretton, filmmanus, och till slut sa han upp sig från sitt jobb (han var vid dåtiden anställd som Professor i musikalisk gestaltning inom rockmusik, jazzmusik och andra närliggande nutida populärmusikaliska genrer, en titel som fick alla nya bekantskaper att sorgset ursäkta sig innan de ens hade hört titeln färdigt) för att skriva på heltid.

Numera är det sådant han gör: skriver böcker, översätter böcker, skapar läromedel inom musik, med klingande exempel så att han får sitta med sina lekkamrater i en alldeles för varm studio och undra vad det är som inte låter som de vill. Ett egendomligt nöje men för den som har förvärvat smaken alldeles utsökt. Han säger själv att han inte vet vad han annars skulle kunna göra. Ett av många skäl till att lämna musikhögskolan var att slippa bli pensionerad. Som det nu är kan han fortsätta att hitta på historier och låtar och annat tills systemet kraschar, och det känns alldeles förnämligt - bluesgitarristen Albert King dog två dagar efter sin sista spelning och mer än fyrtioåtta timmar bättre än så kan det väl knappast bli.

Nu för tiden har han varit med om det mesta som skrämde honom när han var liten, insett att det har gått över, och föredrar att tänka på vad som gör honom lycklig: ett bord på en pub och några pålitliga människor. Och innan de riktigt har satt sig ned säger någon: Okej. Så vi hade den här spelningen i den här hålan, ni vet, och redan när vi kom dit förstod vi att det skulle gå åt fanders ? och fyra timmar senare har de skrattat sig till träningsvärk och kanske, kanske möjligen, varit med och gett upphov till nya historier. En gång berättade de så många historier att KG insåg att de här skrönorna inte kunde få försvinna, så han satte ihop dem i en bok; den heter "Rock and Roll" och är utgiven av Reverb i Göteborg. Om hans system kraschar innan han hinner skriva en självbiografi finns i alla fall den krönikan över en inte märkvärdig men bitvis underhållande tillvaro kring millennieskiftet. Hans föräldrar hann aldrig läsa boken. KG undrar ibland vad de skulle ha tyckt. Efter den skriver han vidare. It goes on and on.

Molnfritt Förlag Handelsbolag - Orgnr 969768-5932 - Allhemsvägen 2, 24466 Furulund - info@molnfritt.com